Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Groningen is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

'70 jaar sportwagens van Porsche' tentoonstelling is de ultieme tussenstop in Stuttgart

11 september 2018

Sinds het Porsche museum aan de Porscheplatz in Zuffenhausen in 2009 zijn deuren opende, hebben al bijna vier miljoen bezoekers genoten van de collectie van het sportwagenmerk. Daaronder bevonden zich vele tienduizenden Nederlanders die werden meegenomen in de geschiedenis van productiemodellen, sport- en racewagens en bijzondere prototypes. Het bezoekersaantal krijgt dit jaar een extra boost met de speciale tentoonstelling ‘70 Jahre Faszination Sportwagen‘. Stuttgart is nog tot 6 januari 2019 de ultieme tussenstop voor Nederlanders op doorreis naar bijvoorbeeld de wintersport.

Sinds het Porsche museum aan de Porscheplatz in Zuffenhausen in 2009 zijn deuren opende, hebben al bijna vier miljoen bezoekers genoten van de collectie van het sportwagenmerk. Daaronder bevonden zich vele tienduizenden Nederlanders die werden meegenomen in de geschiedenis van productiemodellen, sport- en racewagens en bijzondere prototypes. Het bezoekersaantal krijgt dit jaar een extra boost met de speciale tentoonstelling ‘70 Jahre Faszination Sportwagen‘. Stuttgart is nog tot 6 januari 2019 de ultieme tussenstop voor Nederlanders op doorreis naar bijvoorbeeld de wintersport.

Achim Stejskal, de directeur van het Porsche museum, noemt zichzelf een geluksvogel. Sinds hij de overstap maakte van het Mercedes-Benz museum naar Porsche, zag hij de bezoekersaantallen explosief stijgen. Net als het aantal bijzondere tentoonstellingen in het bijzondere witte gebouw in het hart van Stuttgart-Zuffenhausen dat door het Weense architectenbureau Delugan Meissl is ontworpen. Het oude museum van Porsche, niet meer dan een pijpenlaatje op het fabrieksterrein, verwelkomde tot 2008 jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers. Vorig jaar bezochten liefst 442.000 bezoekers van over de hele wereld het museum, waarmee het een van de meest populaire musea van Stuttgart is. Dit jaar verwacht Stejskal dat het aantal verder zal stijgen vanwege de populaire jubileumtentoonstelling ‘70 Jahre Faszination Sportwagen‘ waarmee Porsche zijn zeventigste verjaardag viert.

In het museum wordt opmerkelijk vaak Nederlands gehoord. Dat is ook niet zo raar: Stuttgart ligt maar een uur of zes rijden vanuit Utrecht; vakantiegangers op weg naar hun zomerverblijf of de besneeuwde bergen doen de stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg graag aan, weet Stejskal. “Sinds 2009 presenteert het Porsche museum hier de autogeschiedenis en fascinatie van Porsche op een onvergelijkbare manier. Zo’n negentig voertuigen – de meeste rijden nog - en verschillende kleine tentoonstellingen nemen bezoekers van over de hele wereld mee naar de unieke geschiedenis van Porsche. De constante wisseling van exposities draagt ​​bij aan de dynamiek van de tentoonstelling.”

Levend museum
Als levend automuseum presenteert het Porsche Museum jaarlijks verschillende speciale tentoonstellingen over bijzondere thema's of jubilea. Een digitaal hoogtepunt is het twaalf meter lange multi-touchscherm, waarmee bezoekers een individuele reis door de geschiedenis van de auto kunnen maken met ongeveer 3.000 foto's, tekeningen, posters en advertenties die uit de ondergrondse archieven van Porsche zijn gelicht. Andere hoogtepunten zijn de interactieve geluidsinstallatie ‘Porsche in the Mix’, virtuele live tours en een nieuwe app. De digitale ervaring wordt aangevuld door de ‘Microsoft HoloLens’ in de permanente tentoonstelling. In de Porsche Holographic Design Tour legt Porsche-ontwerper Matthias Kulla de klassieke ontwerpkenmerken en designtaal van Porsche uit met het voorbeeld van een echte 911 in de vorm van een hologram.

De vele Nederlandse bezoekers vallen nog tot begin januari met de neus in de boter. Porsche viert zijn zeventig jarig bestaan en het museum viert dat uitgebreid mee. In de speciale expositie presenteert Porsche verhalen en mijlpalen die het bedrijf hebben gevormd en die de motor waren achter de ontwikkeling van nieuwe modellen. Het museum heeft daarvoor de 5.600 m2 grote tentoonstellingsruimte compleet omgebouwd. Wie via de enorme roltrap de tentoonstellingsruimte betreedt, wordt onmiddellijk geconfronteerd met de legendarische 356 ‘Nr. 1’. Porsche is één van de weinige fabrikanten die nog in het bezit is van het originele, eerst gebouwde model van het eigen merk. Vervolgens maken de bezoekers een spectaculaire tijdreis aan de hand van ruim 75 modellen. Daarbij past ook een blik in de toekomst: er is een prominente plek ingeruimd voor de elektrisch aangedreven Mission E, waarvan de productieversie Taycan gaat heten.

Uiteraard besteedt het museum veel aandacht aan autosport: Porsche heeft nieuwe technologieën immers altijd beproefd in racewagens die uitgroeiden tot legendes. Ook hier wordt de bezoeker gepakt door de enorme vlucht die het merk in de zeventigjarige geschiedenis heeft gemaakt. Oud en – opmerkelijk veel – jong publiek is gefascineerd door de iconen waarmee Porsche de ene na de andere overwinning heeft behaald. De hybride Porsches en de elektrisch aangedreven Taycan profiteren van de ervaringen die Porsche opdeed met Le Mans-winnaar 919 Hybrid. Daarnaast toont Porsche digitale projecten zoals connectiviteit via Porsche Connect en databescherming door het gebruik van blockchain in sportwagens. Ook zijn er interactieve belevingen zoals een Augmented Reality-applicatie voor de Mission E. Terwijl de bezoeker de auto bekijkt, krijgt hij of zij via een AR-bril extra informatie over de innovatieve technologie. Voor kinderen is het een absoluut hoogtepunt om even in een echte 991 GT3 RS te mogen plaatsnemen of te racen in een simulator.

Het Porsche Museum verwelkomt zijn bezoekers van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Met films en mobiele audiogidsen, die ook beschikbaar zijn voor kleinere museumbezoekers, neemt het museum je mee in een tour door zeventig jaar Porsche. Alle delen van het museum zijn rolstoelvriendelijk. De foyer is het startpunt voor fabrieksrondleidingen. Het Porsche museum in Stuttgart-Zuffenhausen en het Mercedes-Benz museum in het naburige Bad Cannstatt hebben de handen ineengeslagen. Bezoekers die zich bij een van de musea melden, krijgen 25 procent korting bij het andere.

Porsche Centrum Leusden
Natuurlijk bent u ook van harte welkom in ons eigen museum met prachtige modellen in de voorraad