Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Groningen is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Concertzaal op wielen

03 januari 2018

Een totaal vermogen van 1.455 watt, 21 individueel aangestuurde luidsprekers inclusief actieve subwoofer met 400 watt digitale D-klasseversterker, 2-weg-centersysteem en een totaal membraanoppervlak van meer dan 2.500 cm². Het zijn de oorstrelende ingrediënten van het nieuwe Burmester® High-End 3D Surround Sound System dat Porsche levert op de nieuwe Panamera en Cayenne. Het high end sound systeem maakt van een Porsche een ultieme concert- of bioscoopzaal op vier wielen.

Het Burmester High-End 3D Surround Sound System is de premium spec stereo van Porsche. Het systeem is het resultaat van een intensieve samenwerking van Porsche met de Duitse audiospecialist Burmester Audiosystems en de toepassing van driedimensionale geluidstechnologie - Auro-3D genaamd - dat door het Belgische bedrijf Galaxy Studios is ontwikkeld. Familiebedrijf Burmester produceert sinds jaar en dag audioapparatuur en werkt al sinds 2006 samen met Porsche. Samen introduceerden ze in 2009 hun eerste premium stereo-optie in de eerste generatie van de Panamera, een jaar later gevolgd door de Cayenne. Tegenwoordig is een high end Burmester-systeem voor de meeste modellen van Porsche optioneel leverbaar. Vooralsnog bieden alleen de laatste generaties van de Panamera en de Cayenne de 3D-surroundgeluidopstelling, simpelweg omdat deze modellen voldoende ruimte bieden voor de gebruikte 21 luidsprekers. Vier woofers, zeven mid-range speakers, twee broadband speakers, zeven tweeters en een subwoofer achterin. In totaal vijf speakers meer dan voorheen.

Auro-3D

Galaxy Studios vond dat de traditionele systemen van Dolby surround sound nog beter konden en ontwikkelde zelf een nieuw systeem voor 3D sound, dat het bedrijf immersive sound noemt, oftewel Auro-3D. Het nieuwe systeem wijkt af van de min of meer standaard systemen door voor het eerst in de autogeschiedenis een 3D component toe te voegen aan de sound. Dit werd tot nu toe alleen gebruikt door Hollywood-studio’s bij het mixen van bioscoopgeluid. In de Panamera vertaalt het stereosignaal zich met Auro-3D niet meer alleen van links naar rechts en van achteren naar voren, maar ook van boven naar beneden. Om dat specifieke geluidseffect te creëren en zo de luisteraar het gevoel te geven middenin het concert of de film te zitten, heeft het systeem een reeks horizontale luidsprekers bovenin de A- en D-stijl. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de Panamera en voldoen aan de hoogste akoestische specificaties in de kleinste ruimtes. Daarnaast is een speciaal 3D algoritme ontwikkeld voor meer ruimtelijkheid. Optioneel is er ook een luidspreker in de dakhemel mogelijk om de ruimtelijkheid nog extra te versterken.

Fijnafstemming

Tijdens honderden uren van fijnafstemming optimaliseerden akoestiekingenieurs van Porsche en Burmester de geluidsdynamiek. Het resultaat: muziekweergave die emotioneel, precies en zeer dynamisch is. Het nieuwe Burmester High-End 3D Surround Sound System biedt vier luistermodi: Pure, het kenmerkende geluidsprofiel van Burmester; Live, waarmee de helderdere elementen van liveoptredens feilloos worden weergegeven; Smooth, waarbij de hoge en lage frequenties worden gedempt om vermoeidheid tijdens lange ritten tegen te gaan; en 3D Surround, dat vergelijkbaar is met Pure, met een maximum aan geluidsbeleving. In alle settings biedt het systeem een natuurlijk en rijkelijk gestructureerd ruimtelijk geluid, zelfs bij het hoogste volume van 126 decibel. Je hoort de fijnste details, kraakhelder hoog, diep en de ruimtelijkheid is indrukwekkend. De totale stereo installatie weegt maar zo’n vijfhonderd gram meer dan een conventioneel stereosysteem, niet in de laatste plaats vanwege het gebruik van gegoten aluminium componenten in de luidsprekers. Omdat niet alleen het oor wat wil maar ook het oog, zijn de randen van de luidsprekers smaakvol verlicht in het wit of - in combinatie met de optionele ambient verlichting – in zeven kleuren instelbaar. De output van de versterker is met 1.455 watt indrukwekkend - bijna 50 procent meer dan het systeem in de vorige generatie van de Panamera. De subwoofer levert 400 watt; een derde meer dan voorheen.