Historic Grand Prix Zandvoort: Porsche boys brengen publiek in vervoering
Tienduizenden autosportliefhebbers van jong tot oud kwamen in het eerste weekend van september naar de zesde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort en beleefden de autosporthistorie op grootse wijze. Onder het motto ‘The boys are back in town’ was Porsche traditioneel weer groots aanwezig met een aantal spectaculaire fabrieksracers. Ook het Porsche Classic dorp in de paddock was weer een pleisterplaats voor autoliefhebbers. Helaas had het evenement dit jaar en zwart randje. Afgelopen week overleed de Franse coureur David Ferrer na een zware crash met zijn historische March op de zaterdag van de Historic Grand Prix.
Bij de Historic Grand Prix Zandvoort hoef je niet per se te winnen, het gaat op het circuit vooral om de beleving. En die beleving was er dankzij Porsche Historic Motorsport in overvloed. Porsches en Zandvoort horen bij elkaar en zo is Porsche al een aantal jaren partner van de Historic Grand Prix. Bij maar weinig merken is de autosport zo diep in het DNA geworteld als bij Porsche. Zo behaalde het merk eerder dit jaar opnieuw de algehele overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans en kan Porsche bogen op meer dan 30.000 racezeges wereldwijd. Vanuit de fabriekscollectie in Stuttgart was er weer een fraaie selectie naar Zandvoort afgevaardigd. Het publiek kon op Zandvoort genieten van een 917K, een 908/3, een 936/81, een 911 RSR en een RS Spyder. Op elk van de drie dagen reden de auto's demonstratieronden op het Zandvoortse asfalt, in de kundige handen van Jan Lammers, Gijs van Lennep, Jürgen Barth, Harm Lagaaij en Paul van Splunteren.
Racen
De legendarische Porsche 908/3 Spyder uit 1970 bracht het publiek in Zandvoort in vervoering. Tweevoudig Le Mans-winnaar Gijs van Lennep spaarde z’n 545 kilo lichte vedergewicht niet en gaf de 350 pk sterke achtcilinder boxermotor de sporen. Datzelfde gold voor de iconische 917 met chassisnummer 015/035. Jan Lammers gebruikte die auto met zijn 630 pk alsof hij in training was voor Le Mans. Jürgen Barth, het brein achter de racesuccessen van Porsche in de jaren zeventig en tachtig, bestuurde de 936/77 Spyder waarvoor hij gemaakt is: racen. Barth reed in 1977 een soortgelijke auto en behaalde er toen de vierde overall overwinning voor Porsche op Le Mans mee. De Duitser reed nog even scherp als vroeger. “Racen is net als fietsen. Je verleert het nooit.”
Paul van Splunteren van Pon Luxury Cars reed de meest recente van de ‘boys’: de indrukwekkende RS Spyder uit 2006. Het gehuil van de 3,4-liter, 480 pk sterke V8-motor van de gele LMP2-auto trok de toeschouwers uit de stoelen. Oud Porsche designer Harm Lagaaij nam het stuur van de 911 2.8 RSR uit 1973 ter hand. Ogenschijnlijk lijkt de RSR op een ‘gewone’ 911 die wat is uitgebouwd en is voorzien van een voor- en achterspoiler, maar schijn bedriegt. Deze auto reed in zijn jaren de concurrentie op het circuit het snot voor de ogen. Ervaringen die met deze ultiem snelle oer 911 zijn opgedaan, zijn terug te vinden in de Porsches van nu. “Dit is Porsche rijden zoals Porsche dat al sinds 1948 bedoelt,” aldus Lagaaij.
Pleisterplaats
De historische racers waren tijdens de pauzemomenten voor iedereen te bekijken in het vrij toegankelijke Porsche Classic Dorp in de paddock van Circuit Park Zandvoort. De racesfeer en de bedrijvigheid met in- en uitrijdende auto’s trok duizenden bezoekers naar de pleisterplaats van Porsche liefhebbers. Naast de auto’s uit de collectie van de fabriek in Stuttgart waren traditioneel ook de Nederlandse Porsche Centra van de partij. In het dorp vonden signeersessies plaats met de Porsche cracks die de museumauto’s bestuurden tijdens de demosessies. Een andere publiekstrekker was de Porsche Parking, waar genodigden hun Porsche konden parkeren op volgorde van model en Baureihe.