Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Groningen is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

In de stijl van Tarantino

08 januari 2018

Stefan Bogner heeft een passie voor spectaculair gefotografeerde bochten. In dit interview vertelt hij hoe hij beïnvloed is geraakt door de filmregisseurs Sofia Coppola en Quentin Tarantino.

Waar komt je interesse voor het fotograferen van mooie bochten vandaan? En waarom besloot je om er je eigen blad Curves Magazin over te maken?

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Mijn ontwerpbureau maakte ooit reisgidsen en bovendien ben ik nogal een petrolhead. Dit klinkt voor sommige mensen misschien raar, maar mijn ideale manier van ontspannen is al vijftien jaar lang simpelweg autorijden in de bergen met vrienden. We kiezen een route, gaan de weg op, genieten van goed eten en trekken soms lopend de omgeving in. We hebben ontzettend veel lol.

Kreeg je het idee voor het blad op een van deze trips?

Jazeker. Ik stopte op een bergpas in Zuid-Tirol en ik bedacht me opeens: Waarom is hier geen fatsoenlijke lectuur over? Toen begon ik me af te vragen hoe het eruit zou zien als Sofia Coppola en Quentin Tarantino samen een roadtrip zouden maken. Hoe zouden ze het op film vastleggen? Wat zou de sfeer zijn in deze omgeving? Het antwoord leek me duidelijk: eindeloze uitgestrektheid! Je wilt tenslotte de weg voor jezelf alleen. Maar ja, de weg behoort toe aan iedereen: automobilisten, maar ook motorrijders en fietsers.

Laat je de hele weg afzetten voor je fotoshoots?

Nee, zeker niet! Het is belangrijk voor mij om alle aspecten van mijn idee om te zetten in realiteit. Daarom ben ik niet op zoek gegaan naar een uitgever, maar heb ik gelijk vanaf het begin mijn eigen geld in het blad geïnvesteerd. Ook heb ik mezelf fotografie aangeleerd, want ik wilde het echte gevoel van een roadtrip ervaren. Ik wilde niet dat de beelden eruit zouden zien als foto’s van een professional met een driepoot en een hele zooi aan apparatuur. Mijn foto’s zijn nog steeds spontaan. Ik reis dan ook vooral in het laagseizoen, in de lente en de herfst, als er ’s ochtends vroeg en laat in de middag nog niet zo veel activiteit op de weg is.

Als je een route hebt gekozen, hoe gaat dan de fotoshoot?

Het is heel simpel. Ik reis meestal samen met mijn beste vriend en we gaan nooit langer dan veertien dagen op pad. We kiezen pas op het laatste moment onze exacte route. Dan rijden we, stoppen we, stappen we uit de auto, klimmen we zo’n twintig meter een heuvel op, nemen we een paar foto’s en stappen we de auto weer in.

En hoe vind je precies de mooiste bochten op je reizen?

In ieder geval niet met een navigatiesysteem, want dat stuurt je liever door een tunnel dan over de bergen. Ik krijg nu bijna dagelijks tips en aanbevelingen via e-mail van vrienden en lezers. Zij vertellen mij over routes in de Abruzzen, Schotland, IJsland en waar je ook maar kan bedenken. Ik maak me geen zorgen over dat ik binnenkort materiaal tekort kom. De hele wereld is per slot van rekening een roadtrip.