Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Groningen is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche Centrum Leusden draagt bij aan geslaagde Historic Grand Prix

19 september 2018

Prachtige historische formulewagens, toerwagens, GT’s, sportwagens en zijspannen, een publiek dat volop genoot en een stralende nazomerzon. Het waren de ingrediënten voor een zeer geslaagde zevende editie van de Historic Grand Prix Zandvoort. Naast de auto’s uit de museumcollectie van de fabriek in Stuttgart was ook Porsche Centrum Leusden in Zandvoort prominent aanwezig. Coureur Lex Proper van het Porsche Centrum Leusden team reed in zijn Porsche 911 3.0 RSR IROC de sterren van de hemel tijdens de NK GT's & Touring Cars '66-'81 en behaalde twee keer een derde plaats.

Porsche Centrum Leusden en de racerij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dus was de oudste dealer van Nederland traditioneel weer van de partij tijdens de populaire Historic Grand Prix Zandvoort. Vele duizenden mensen namen een kijkje in het Porsche Classic dorp in de vernieuwde paddock van het duinencircuit. Porsche Centrum Leusden had zijn eigen onderkomen waar de 911 3.0 RSR IROC uit 1974 van Lex Proper in zijn opvallende kleur Mexico Blue een mega trekker was. De klassieke racer van het team werd op het circuit en tussen de stints door bijna vaker gefotografeerd dan een filmster op weg naar een Oscaruitreiking. Lex Proper was regelmatig van de partij om het publiek uitleg te geven over de iconische 911 waarmee hij deelneemt aan de NK GT's & Touring Cars '66-'81.

Lex Proper rijdt voor het tweede achtereenvolgende seizoen mee in de NK GTTC. Hij is een oude rot op het circuit. “Ik kan met een 911 lezen en schrijven. Voor ik in deze auto startte, reed ik ook een Porsche 911 2.8 RSR uit 1973, die bekend staat als de ‘Woodstock’. Daarvoor reed ik onder meer in de Starlet Cup, de Ferrari-Porsche challenge, Group A, Group N en in de Porsche Carrera Cup met een Porsche 964 Cup auto.”

Zijn huidige racer is een 300 pk sterke replica van een IROC auto uit 1974. De IROC, de afkorting van de International Race of Champions, was in 1973 en 1974 een van de eerste sportieve evenementen die zowel voor toeschouwers als voor een tv-publiek in Amerika aantrekkelijk was. Bekende coureurs namen het tegen elkaar op in speciale 3.0 RS’en. De raceafdeling van Porsche in Weissach bouwde vijftien van deze 3.0 RS’en - twaalf racewagens en drie testauto’s. “Die auto’s zijn inmiddels zo exclusief en duur geworden, dat er alleen nog maar met kloons wordt gereden. Dat maakt het spektakel er niet minder om.”

De HGP vindt Lex Proper ‘het leukste evenement van het jaar’. Voor hem werd het dit jaar extra leuk omdat hij zijn IROC auto met de opvallende bestickering van Porsche Centrum Leusden op de neus zowel op zaterdag als zondag naar een derde plek reed. Vooral de eerste racedag was spannend. Daniël Schrey met de Porsche 935 K3 reed naar een eerste plek, gevolgd door Nicky Pastorelli met zijn Ferrari 365 GTB 4 Daytona en Bart Westerman in een Porsche Carrera RS. Pastorelli werd echter bestraft vanwege een te vroege herstart achter de safetycar en zakte daardoor terug naar de vijfde plaats. Lex Proper schoof van plek vier naar plek drie en zorgde hierdoor voor een volledig Porsche-podium. Proper was uitermate tevreden met het resultaat. “Gezien het feit dat ik het op moest nemen tegen auto’s uit een veel zwaardere klasse die allemaal een stuk harder liepen, kijk ik terug op een geslaagde HGP.”