Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Groningen is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Ultrasportieve wereldprimeur: Porsche 911 GT3 RS

03 maart 2015
  • Maximale hoeveelheid autosporttechnologie in straatlegale 911
  • Grootste, krachtigste atmosferische zescilinder: 4.0-liter, 368 kW/500 pk
  • Laag gewicht, optimale aerodynamica, specifiek onderstel: topprestaties

Porsche presenteert de 911 GT3 RS. Hij heeft de maximale hoeveelheid aan autosporttechnologie aan boord die in een straatlegale en dagelijks bruikbare 911 haalbaar is. Vergeleken met de 911 GT3 zijn de aandrijflijn en de aerodynamica ingrijpend gewijzigd. Ook maakt de 911 GT3 RS gebruik van gewichtsbesparende materialen. Door deze combinatie is de 911 GT3 RS in staat de Nordschleife van de Nürburgring te ronden in 7 minuten en 20 seconden. Daarmee duikt hij onder de historische tijd van de Porsche Carrera GT (7.29 min.).
 
De 911 GT3 RS heeft de grootste en krachtigste direct ingespoten atmosferische krachtbron binnen de 911-reeks: een vierliter zescilinder met een vermogen van 368 kW/500 pk en een koppel van 460 Nm. De boxermotor is gekoppeld aan een speciaal ontwikkelde PDK-versnellingsbak, voluit: Porsche Doppelkupplungsgetriebe.
 
Topprestaties en speciale autosportfuncties
De 911 GT3 RS sprint in 3,3 s van 0-100 km/h en in 10,9 s van 0-200 km/h. Het gemiddelde NEDC-verbruik bedraagt 12,7 l/100 km. De GT3 RS heeft diverse speciale autosportfuncties zoals ‘paddle neutral’, een ontkoppelfunctie die hetzelfde effect heeft als het intrappen van de koppeling bij een handgeschakelde auto. Ook beschikt hij over een PIT SPEED-knop waarmee de maximale snelheid in de pits kan worden ingesteld. Deze functies stellen de bestuurder in staat de dynamische kwaliteiten nog beter te benutten en ze bieden extra ondersteuning bij gebruik op het circuit.
 
Lichtgewicht ontwerp
De 911 GT3 RS kenmerkt zich ook door zijn gewichtsbesparende technologieën. Zo is zijn dak gemaakt van magnesium. De motorkap en de bagageklep zijn van koolstofvezel. Daarnaast zijn vele onderdelen gemaakt van andere lichtgewicht materialen. Door dit alles is de 911 GT3 RS 10 kg lichter dan de 911 GT3. Het dak van magnesium draagt bovendien bij aan een nog lager zwaartepunt. Ook dit komt de dynamiek ten goede.

Herkenbaar sportief
Het koetswerk van de 911 GT3 RS stamt van de 911 Turbo. Uiteraard zijn er vele RS-specifieke toevoegingen, vooral met het oog op aerodynamica. Opvallend zijn bijvoorbeeld de voorspoiler die net boven het wegdek eindigt en de grote achterspoiler. Ook een dertig centimeter breed profiel dat zich uitstrekt over de bagageklep en het magnesium dak, springt direct in het oog. Dit is een stilistische verwijzing naar de uitsparing in de kofferklep van de klassieke luchtgekoelde 911-modellen. Bij de 911 GT3 RS legt deze uitsparing juist de nadruk op de twee grootste lichtgewicht componenten. Ook de luchtopeningen bovenin de voorste wielkasten zijn blikvangers die het autosport-DNA nog eens extra zichtbaar maken.
 
Dynamiek, scherpte en stabiliteit
Het onderstel van de 911 GT3 RS staat volledig in het teken van maximale sportiviteit. Standaard zijn bijvoorbeeld achterasbesturing en Porsche Torque Vectoring Plus met een volledig variabel sperdifferentieel achter. Dit draagt bij aan maximale scherpte en dynamiek. Vergeleken met de 911 GT3 zijn de spoorbreedtes voor en achter vergroot. Dit zorgt voor nog meer stabiliteit. Bij dat alles heeft de GT3 RS de breedste banden van alle 911-modellen. Dit draagt bij aan het scherpe instuurgedrag en aan de zeer hoge bochtsnelheden.
 
Autosport – ook in het interieur
Het interieurdesign, met alcantara-elementen, van de 911 GT3 RS is gebaseerd op dat van de 911 GT3. Toch zijn er duidelijke verschillen. Zo zijn de kuipstoelen nauw verwant aan die van de carbon-stoelen van de 918 Spyder. Het Clubsport Pakket is standaard. Hierin inbegrepen zijn een rolbeugel achter de voorstoelen en de voorbereiding voor een hoofdstroomschakelaar. Ook de zespunts gordels en de brandblusser die separaat worden meegeleverd, zijn onderdeel van het Clubsport Pakket.
Ook standaard is het Sport Chrono Pakket. Naast de geïntegreerde timers omvat dit ook de Porsche Track Precision-app voor smartphones. Met deze app worden rondetijden automatisch gemeten via GPS. Daarnaast maakt de app ook andere variabelen als snelheid, laterale acceleratie, en acceleratie en afremmen in de rijrichting zichtbaar. Met de app zijn deze gegevens te delen en te vergelijken met andere rijders.
 
De Porsche 911 GT3 RS beleeft zijn officiële debuut op de autotentoonstelling van Genève (5-15 maart). De levering in Nederland start in mei.